Wat is Masorti?

Wat is Masorti ?

De naam Masorti komt uit het Ivriet en betekent “Traditioneel “.
In de Verenigde Staten is al jarenlang de Masorti bekend onder de naam “Conservatieve”, maar deze benaming ondervindt veel hinder, omdat deze een politieke lading heeft.

Masorti Olami

De Masorti is een wereldwijde organisatie met Kehilloth in Europa: o.a.Tsjechie, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Zwitserland, Polen, Rusland, Spanje, Zweden, Oekraïne, Engeland en verder in Zuid Afrika, Israël, Japan, Australië, Canada, Verenigde Staten en heel veel landen in Zuid Amerika.
Het hoofdkwartier is gevestigd in Jeruzalem en in New York.
De website van de Masorti is www.masortiworld.org en mailen kan naar e-mailadres: mail@masortilaomi.org.

Alhoewel de Masorti de traditionele Joodse levenswijze nastreeft is het mogelijk dat men van land tot land en van Kehillah tot Kehillah andere gewoonten en minhagiem heeft. Zo zijn er bijvoorbeeld in verschillende Kehilloth voor vrouwen andere rechten. Maar de Masorti laat de zelfstandige besturen van de Kehilloth zelf beslissen of zij dat willen. Het Kasjroeth is zoals wij dat in Nederland kennen, zonder extreme verplichtingen. Ook kent de Masorti een Gioer, het uitkomen tot het Jodendom en heeft zij haar eigen Beth Din, Rabbijnen over de gehele wereld verspreid en Rabbijnen-opleidingen. Verzorgt haar eigen Bar en Bat Mitwa’s, huwelijken en besnijdenissen en als er een begraafplaats is ook begrafenissen.

MAROM en NOAM de Masorti jeugd organisaties

Hoog in het vaandel van de Masorti staat de Jeugd.
Uitwisselingen over de hele wereld, jeugd kampen in Israël en andere landen en opleidingen voor jeugdleiders die dan weer wereldwijd worden uitgestuurd om overal mee te werken en te helpen de Masorti te helpen opbouwen.