Sommige Sjabbatot zijn speciaal, zo ook de Sjabbat waarin gelezen wordt over de gebeurtenissen op de berg Sinaï. Op de berg Sinaï nam Mosjè de 10 geboden in ontvangst. Alleen in het bijzijn van Jitro, de schoonvader van Mosjé en een priester uit Midian mochten deze geboden aan het Joodse volk worden gegeven nadat Jitro het volk zou vergezellen in de woestijn. En nu kan ik helemaal gaan uitleggen wie en wat Jitro was en wat hij allemaal heeft gedaan om deze koved te verdienen maar uiteindelijk gaat het vandaag over de 10 geboden……..(Asèrèt hadiwrot wat letterlijk: ‘Tien woorden’ of ‘Tien uitspraken’ betekent) en niet zozeer over Jitro. Ondanks dat de parasha “Jitro” heet. Deze 10 leefregels zijn de heipalen onder het Jodendom. Eigenlijk zouden dat de heipalen moeten zijn onder de mensheid. Het maakt namelijk denk ik niet uit of je nou Jood bent, of Moslim of Christen………Die 10 leefregels gelden voor ons allemaal. En het gekke is dat iedereen die 10 leefregels wel kent. Iedereen weet bijvoorbeeld dat “gij zult niet doden” 1 van die regels is. Maar het lijkt zo langzamerhand in deze wereld er steeds meer op dat dit gebod steeds meer en meer met voeten wordt getreden en wordt overtreden.

Toen ik begon met het schrijven van deze derasja dacht ik: nou er gebeurt zoveel op dit moment, de woorden rollen volgens mij achter elkaar zo het papier op. Maar heel gek, niets was minder waar, 2 uur later zat ik nog steeds naar een stuk blanco papier te kijken. Want waar moet je in hemelsnaam nou beginnen.
Joden vertrekken in grote getalen uit west europa en vertrekken richting Israel, VS of Australie. Het is weliswaar geen exodus, maar toch.

De tijd waarin we nu leven wordt gekenmerkt door een steeds groter wordend fanatisme waarbij het de gewoonste zaak van een groot deel van de wereldbevolking lijkt dat onschuldige mensen worden vermoord. Of het nu in een museum in Brussel is, een supermarkt in Parijs, een redactie van een krant in datzelfde parijs of in landen waar fanatieke Islamisten zoals IS, Boko Haram, Hamas of Hezbollah de scepter zwaaien. Het “Gij zult niet doden” geldt voor sommigen blijkbaar niet. En wij betalen daar helaas met z’n allen de prijs voor. Wij worden zo voorzichtig dat CNN een tekening waarop blijkbaar de profeet Mohammed op zichtbaar is geblurred wordt weergegeven. Wij worden in Nederland zelfs zo voorzichtig dat wij blijkbaar niet meer openlijk de staat Israel durven te steunen. En dat terwijl dit het enige land in het midden Oosten is waarvan ik zeker weet dat als IS daar de grens over trekt zij binnen de kortste keren geminimaliseerd wordt. Maar wij zijn bange mensen geworden. En door die angst verloochenen wij ons zelf. Door die angst verkopen wij onze ziel aan de duivel. Het spreekwoord “Angst is een slechte raadgever”spreekt wat dat betreft boekdelen.

Maar angst houdt ons tevens alert hoor ik sommigen van u zeggen. Ik ben zo vrij het daarmee oneens te zijn. Wat ons alert houdt is voorzichtigheid en onze zeer sterke drang tot overleven. Onze zeer sterke “dat nooit meer” houding. Dat houdt ons alert. Angst speelt daar geen rol in. En die houding, die overlevingsdrang, is ook de reden dat Israel niet weg te vagen is. Niet hun angst. Als Israel angst had getoond de afgelopen 67 jaar dan waren we nu bezig om op een eilandje in de stille oceaan onze klaagmuur te herbouwen. Voorzichtig Ja, Angst Nee

Wij zijn de afgelopen maanden constant het onderwerp van gesprek. Maar ik, als jood, wil helemaal geen onderwerp van gesprek zijn. Ik, als jood, wil gewoon met rust gelaten worden. Ik, als jood, wil gewoon in alle rust en vrijheid mijn leven kunnen leiden en kunnen doen wat ik wil doen, zonder constant de dreiging van geweld of de bekritisering van de wereldopinie te voelen. Zou het niet veel beter zijn wanneer men de dreiging zou weghalen i.p.v. de slachtoffers te bekritiseren? En zou het niet veel beter zijn indien de wereld zich zou neerleggen bij het feit dat Israel bestaat en dat Israel geen dreiging is voor de wereldvrede maar dat het juist de tegenstanders van Israel en de belagers van de Joden zijn die een dreiging zijn voor de wereldvrede? Ik hoop oprecht dat het nog niet te laat is voor de wereld om dit te kunnen doorzien. Niet alleen voor ons zelf maar juist voor onze kinderen en kleinkinderen. Omijn.

Sjabbat Sjalom,

Alex Waterman
7 februari 2015/18 Sjewat 5775